Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προγραμματίζονται τα όνειρα…;;;


          Τελειώνεις το σχολείο και περιμένεις όλο το καλοκαίρι γεμάτος ελπίδα να δεις πού πέρασες. Από τον Ιούνιο που μαθαίνεις πόσο έγραψες ξεκινάει μια σειρά συζητήσεων στην όποια είσαι ένας απλός παρατηρητής. Αν έχεις γράψει καλά οι γονείς αρχίζουν να ονειρεύονται, να οραματίζονται το δικό σου μέλλον. Το στήνουν μέσα στο μυαλό τους με τρόπο μοναδικό, ιδανικά και όποια παρέκκλιση από αυτό δε σου επιτρέπεται.
Είσαι σαν ένα ρομπότ ρυθμισμένο να επιτελέσει έναν σκοπό, στον οποίο ίσως και να μη συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μαμά και η γιαγιά θα συμφωνήσουν να πας και επαρχία αν χρειαστεί αρκεί να σπουδάσεις, ο μπαμπάς θα σκεφτεί τα λεφτά και η θεία που θα έχει απλά περάσει να σε συγχαρεί θα κάνει το δικό της κομμάτι, θα εισχωρήσει στη συζήτηση και θα πει τη γνώμη της ακόμη και αν δεν αφορά κανέναν. Και εσύ που είσαι μέσα σε όλο αυτό το στημένο παραμύθι…; Και είναι όντως παραμύθι ή μια στημένη ενέδρα έτοιμη να σε καταπιεί…; Και ο δικός σου κόπος πού είναι…; Τα δικά σου όνειρα…; Παίζουν αυτά πλέον κανένα ρόλο..;
 Το όνομά μου είναι Σίσσυ και με αυτές τις σκέψεις και αυτούς τους προβληματισμούς φτάνω και εγώ στην Πάτρα, έτοιμη να σπουδάσω αυτό που θέλω. Αυτό που ΘΕΛΩ…; Έτσι νόμιζα δηλαδή στην αρχή πως θέλω να γίνω δασκάλα, να είμαι κοντά στα παιδιά και ήμουν από τους τυχερούς που το αρχικό μου αυτό όνειρο βρήκε σύμφωνη όλη την οικογένεια. Ξεκίνησα λοιπόν με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα.
Φτάνω στην Πάτρα, οι μήνες περνούν και έχει φτάσει ο Μάιος και νιώθω το απόλυτο κενό, την απόλυτη πλήξη. Η σχολή είναι μακριά από το σπίτι, είναι η βασικότερη δικαιολογία με την οποία ξεγελιέμαι. Και όταν αποφασίζω να πάω και πάλι δε με καλύπτει. Δε ξέρω αν φταίει η σχολή μου, το πανεπιστήμιο γενικότερα ή η δική μου διάθεση απέναντι σε όλο αυτό που λέμε ΣΠΟΥΔΕΣ. Το χειρότερο ίσως από όλα είναι ότι έχω σταματήσει να ονειρεύομαι… Κι όμως τα όνειρα δε σταματούν ποτέ, όσο και αν η πραγματικότητα μας αναγκάζει πολλές φορές να το πιστέψουμε. Θα γίνει ένα μαγικό κλικ και θα βρεις και πάλι την κινητήρια δύναμη, μια φλόγα που θα σε κάνει και πάλι να ελπίζεις και να ονειρεύεσαι…
Εγώ το βρήκα στο θέατρο, σε αυτό το μαγικό χώρο που μπορεί τη μια στιγμή να σε κάνει να γελάς και την άλλη στιγμή να κλαις, που σου επιτρέπει να ζήσεις μέσα από τους άλλους, να βιώσεις καταστάσεις που δε ξέρεις αν θα έχεις ποτέ τη δυνατότητα να ζήσεις. Μια δυνατότητα που μόνο αν ανέβεις πάνω στη σκηνή και τη ζήσεις μπορείς να την αισθανθείς σε όλη σου τη φύση. Αλλά και σα θεατής μπορεί να «υποφέρεις», να νιώσεις τα ίδια συναισθήματα και να ταυτιστείς.
Και τότε ήταν που χωρίς να πω τίποτα στους προγραμματιστές του μέλλοντος μου αποφάσισα να αλλάξω ρότα, να πειράξω λίγο το λογισμικό που μου είχαν περάσει ή καλύτερα αυτό που είχα αφήσει εγώ η ίδια τους άλλους να μου περάσουν. Πηγαίνω σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα και αρχίζω και πάλι να ονειρεύομαι. Αλλά και πάλι δεν είμαι και τόσο τολμηρή. Γιατί περιορίζομαι σε κάτι ταυτόχρονο, δεν αφήνω τη σχολή μου για να προσπαθήσω για το όνειρο. Μήπως γιατί κάποιοι δε με άφησαν να ονειρεύομαι.
Και αυτοί οι «κάποιοι» δεν είναι η οικογένεια γιατί και οι δικοί μας το καλό μας θέλουν, να κάνουμε αυτό που θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτούς τους «κάποιους» ας τους ψάξει ο καθένας γύρω του, ας ανοίξει ένα βράδυ γύρω στις 8 την τηλεόραση, ας ξεφυλλίσει μια εφημερίδα, ας διαβάσει διάφορα blogs και θα καταλάβει σε ποιους «κάποιους» αναφέρομαι. Γιατί για τον καθένα μας αυτοί «οι κάποιοι» είναι διαφορετικοί αλλά με τόσα πολλά κοινά σημεία την ίδια στιγμή. Αυτοί «οι κάποιοι» δε μας αφήνουν να ονειρευόμαστε και να ζούμε το ταξίδι προς το όνειρο ακόμη και αν δε το αγγίξουμε ποτέ. Γιατί και πάλι κερδισμένοι θα είμαστε. Αλήθεια, εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ αν τολμάτε…; Αν ονειρεύεστε…; Αν ΖΕΙΤΕ…;;;

                                                                                                                                    Σίσσυ

Οικολογική συνείδηση? Δε Νομίζω Τάκη…


Ξεκινάμε, λοιπόν, με το πρώτο μας άρθρο! Όπως σας πληροφορούμε, το blog έχει γενικό χαρακτήρα, έτσι η θεματολογία των άρθρων μας θα ποικίλει.

Το πρώτο μας άρθρο αφορά στο περιβάλλον. Σίγουρα αναρωτιέστε πώς κι έτσι, από τόσα καθημερινά γεγονότα θα μπορούσατε να καταπιαστείτε, το περιβάλλον επιλέξατε? Θα μιλήσουμε για όσο γίνεται περισσότερα με τον καιρό… 

Και σας εξηγώ αμέσως την συγκεκριμένη επιλογή, διότι κάποιες ενέργειες κατά του περιβάλλοντος καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό πώς έχουν τα πράγματα σήμερα. Ονομάζομαι  Αντωνία και κατάγομαι από τα ωραιότερα στολίδια της χώρας μας, την Κεφαλονιά. Ένα στολίδι που στο χρόνο αλλοιώνεται μέσω της επέμβασης των ανθρώπων… Στον κόλπο Αργοστολίου, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, είναι τοποθετημένα πολλά σε αριθμό ιχθυοτροφεία. Ιχθυοτροφεία, τα οποία βρίσκονται παράνομα μέσα στον κόλπο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένα σε ανοιχτή θάλασσα, έξω από αυτόν. Τοποθετημένα, όμως, μέσα στον κόλπο, συμβάλλουν στην αύξηση των ρύπων, κάτι το οποίο δημιουργεί όλο και εντονότερο πρόβλημα στην υδάτινη πανίδα και φυσικά κατ’ επέκταση στην υγεία μας. Οι παραλίες οι οποίες βρίσκονται στον κόλπο δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον ιδανικές για μπάνιο ή για ψάρεμα. Το νερό είναι αρκετά αλλοιωμένο και η επιφάνειά του μοιάζει σα να έχει χυθεί λάδι… Ο βυθός, σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες ντόπιων ψαράδων, έχει μία στρώση λάσπης και γλίτσας, κάτι που δεν επιτρέπει στη θαλάσσια ζωή να αναπτυχθεί… Προβλήματα τα οποία πριν την τοποθέτηση των ιχθυοτροφείων δεν είχαν εντοπιστεί…

Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης. Θα ήθελα, όμως, να σημειωθεί το εξής· οι διεθνείς μελέτες προβλέπουν συγκεκριμένα βάθη για την εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Στην μελέτη χωροθέτησης ζωνών υδατοκαλλιέργειας Ιονίων νήσων ΠΟΑΥ Ιονίων β’ Φάση, που εκπονήθηκε από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ σε συνεργασία με τη Lamans (η οποία σημειωτέον είναι τεχνικός σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς Α.Ε) τον Αύγουστο του 2006, προσδιορίζεται βάθος θάλασσας για την τοποθέτηση κλωβών, όχι μικρότερο από 40 μέτρα (βλ. σελ 15 και 125 της ανωτέρω μελέτης),το δε βάθος των 40 μέτρων περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος MedVeg. Πώς γίνεται λοιπόν να επιχειρείται η χωροθέτηση ιχθυοτροφείων σε έναν από τους πιο κλειστούς και αβαθείς κόλπους της Ελλάδας, τον κόλπο του Αργοστολίου, με μέσο όρο βάθους 18 μέτρα? Που βασίζεται αυτή η αυθαίρετη χωροθέτηση?

Γίνεται ένας ανοιχτός διάλογος στο open government για το συγκεκριμένο θέμα (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1629&cpage=1#comments). Κάποιοι θεωρούν τις κινήσεις μας παράλογες, πως δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, διότι τα ιχθυοτροφεία ενισχύουν την οικονομία του νησιού και δίνουν εργασία στους κατοίκους του. Και αναρωτιέμαι, ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ? Επιθυμούμε απλά την ΜΕΤΑΦΟΡΑ αυτών σε μία πιο ανοιχτή θάλασσα! Με μια ΜΕΤΑΦΟΡΑ δεν χάνει ΚΑΝΕΙΣ τη δουλειά του. Ίσως χάνει τα χρήματά του κάποιος συμφεροντολόγος, που δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό καλό, παρά μόνο για την τσέπη του, μην τυχόν χάσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Κονδύλια που δεν θα έπρεπε να τρώγονται από κάποιους, αλλά θα έπρεπε να αξιοποιούνται για το σκοπό που πραγματικά δίνονται!

Έτσι, λοιπόν, με αφορμή όλη την παραπάνω κατάσταση, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο πόσο εύκολα οι άνθρωποι θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος, της εκμετάλλευσης, του κοντόφθαλμου προσωπικού συμφέροντος… Πόσο αυτό περί «αυθαίρετων χωροθετήσεων» αντικατοπτρίζει την κατάσταση της Ελλάδας μας σήμερα… Γιατί ως νέος άνθρωπος θα πρέπει να υφίσταμαι όλη αυτή την κακομεταχείριση? Γιατί θα πρέπει να βιώνω στον υπέρτατο βαθμό καταπατήσεις δικαιωμάτων, που αφορούν από το δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον μέχρι το θεμελιωδέστερο, αυτό της ζωής… Ένα δικαίωμα που παρατηρούμε καθημερινά όχι απλά να καταπατάτε, αλλά να μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνώμονες που μας επιτρέπουν να έχουμε…

Ευχαριστώ πολύ την Άρτεμις για τις πληροφορίες των μελετών.

Σας καλωσορίζουμε στο blog μας!


Ένα blog  γενικού προβληματισμού, ιδεών και σκέψεων…

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας καθώς και στα ελληνικά πανεπιστήμια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο blog. Θα μπορείτε να μας γράφετε ελεύθερα γνώμες, σχόλια και να μπαίνουμε έτσι σε μια διαδικασία εποικοδομητικού διαλόγου, η ουσία του οποίου έχει, δυστυχώς , χαθεί στις μέρες μας …