Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οικολογική συνείδηση? Δε Νομίζω Τάκη…


Ξεκινάμε, λοιπόν, με το πρώτο μας άρθρο! Όπως σας πληροφορούμε, το blog έχει γενικό χαρακτήρα, έτσι η θεματολογία των άρθρων μας θα ποικίλει.

Το πρώτο μας άρθρο αφορά στο περιβάλλον. Σίγουρα αναρωτιέστε πώς κι έτσι, από τόσα καθημερινά γεγονότα θα μπορούσατε να καταπιαστείτε, το περιβάλλον επιλέξατε? Θα μιλήσουμε για όσο γίνεται περισσότερα με τον καιρό… 

Και σας εξηγώ αμέσως την συγκεκριμένη επιλογή, διότι κάποιες ενέργειες κατά του περιβάλλοντος καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό πώς έχουν τα πράγματα σήμερα. Ονομάζομαι  Αντωνία και κατάγομαι από τα ωραιότερα στολίδια της χώρας μας, την Κεφαλονιά. Ένα στολίδι που στο χρόνο αλλοιώνεται μέσω της επέμβασης των ανθρώπων… Στον κόλπο Αργοστολίου, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, είναι τοποθετημένα πολλά σε αριθμό ιχθυοτροφεία. Ιχθυοτροφεία, τα οποία βρίσκονται παράνομα μέσα στον κόλπο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένα σε ανοιχτή θάλασσα, έξω από αυτόν. Τοποθετημένα, όμως, μέσα στον κόλπο, συμβάλλουν στην αύξηση των ρύπων, κάτι το οποίο δημιουργεί όλο και εντονότερο πρόβλημα στην υδάτινη πανίδα και φυσικά κατ’ επέκταση στην υγεία μας. Οι παραλίες οι οποίες βρίσκονται στον κόλπο δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον ιδανικές για μπάνιο ή για ψάρεμα. Το νερό είναι αρκετά αλλοιωμένο και η επιφάνειά του μοιάζει σα να έχει χυθεί λάδι… Ο βυθός, σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες ντόπιων ψαράδων, έχει μία στρώση λάσπης και γλίτσας, κάτι που δεν επιτρέπει στη θαλάσσια ζωή να αναπτυχθεί… Προβλήματα τα οποία πριν την τοποθέτηση των ιχθυοτροφείων δεν είχαν εντοπιστεί…

Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης. Θα ήθελα, όμως, να σημειωθεί το εξής· οι διεθνείς μελέτες προβλέπουν συγκεκριμένα βάθη για την εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Στην μελέτη χωροθέτησης ζωνών υδατοκαλλιέργειας Ιονίων νήσων ΠΟΑΥ Ιονίων β’ Φάση, που εκπονήθηκε από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ σε συνεργασία με τη Lamans (η οποία σημειωτέον είναι τεχνικός σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς Α.Ε) τον Αύγουστο του 2006, προσδιορίζεται βάθος θάλασσας για την τοποθέτηση κλωβών, όχι μικρότερο από 40 μέτρα (βλ. σελ 15 και 125 της ανωτέρω μελέτης),το δε βάθος των 40 μέτρων περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος MedVeg. Πώς γίνεται λοιπόν να επιχειρείται η χωροθέτηση ιχθυοτροφείων σε έναν από τους πιο κλειστούς και αβαθείς κόλπους της Ελλάδας, τον κόλπο του Αργοστολίου, με μέσο όρο βάθους 18 μέτρα? Που βασίζεται αυτή η αυθαίρετη χωροθέτηση?

Γίνεται ένας ανοιχτός διάλογος στο open government για το συγκεκριμένο θέμα (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1629&cpage=1#comments). Κάποιοι θεωρούν τις κινήσεις μας παράλογες, πως δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, διότι τα ιχθυοτροφεία ενισχύουν την οικονομία του νησιού και δίνουν εργασία στους κατοίκους του. Και αναρωτιέμαι, ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ? Επιθυμούμε απλά την ΜΕΤΑΦΟΡΑ αυτών σε μία πιο ανοιχτή θάλασσα! Με μια ΜΕΤΑΦΟΡΑ δεν χάνει ΚΑΝΕΙΣ τη δουλειά του. Ίσως χάνει τα χρήματά του κάποιος συμφεροντολόγος, που δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό καλό, παρά μόνο για την τσέπη του, μην τυχόν χάσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Κονδύλια που δεν θα έπρεπε να τρώγονται από κάποιους, αλλά θα έπρεπε να αξιοποιούνται για το σκοπό που πραγματικά δίνονται!

Έτσι, λοιπόν, με αφορμή όλη την παραπάνω κατάσταση, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο πόσο εύκολα οι άνθρωποι θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος, της εκμετάλλευσης, του κοντόφθαλμου προσωπικού συμφέροντος… Πόσο αυτό περί «αυθαίρετων χωροθετήσεων» αντικατοπτρίζει την κατάσταση της Ελλάδας μας σήμερα… Γιατί ως νέος άνθρωπος θα πρέπει να υφίσταμαι όλη αυτή την κακομεταχείριση? Γιατί θα πρέπει να βιώνω στον υπέρτατο βαθμό καταπατήσεις δικαιωμάτων, που αφορούν από το δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον μέχρι το θεμελιωδέστερο, αυτό της ζωής… Ένα δικαίωμα που παρατηρούμε καθημερινά όχι απλά να καταπατάτε, αλλά να μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνώμονες που μας επιτρέπουν να έχουμε…

Ευχαριστώ πολύ την Άρτεμις για τις πληροφορίες των μελετών.

2 σχόλια:

  1. Μράβο μπράβο! Εχεις απόλυτο δίκιο! Ντροπή και αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα Σπετσιέρη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντογουράτων Κεφαλονιας «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»24 Μαΐου 2011 στις 10:36 π.μ.

    Κανείς δεν είναι αντίθετος με το χωροταξικό σχέδιο. Όμως τώρα είναι η ευκαιρία να τεθεί ένα πλαίσιο με γνώμονα όχι μόνο το κέρδος των εταιρειών αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

    Αυτό που επιθυμούμε είναι να μην επιβαρύνεται άλλο ο κόλπος Αργοστολίου. Κι εάν κάποιοι θεωρούν υπερβολές αυτά που υποστηρίζουμε, αρκεί να επισκεφθούν στο Λιβάδι, την παραλία Κουμαριά, όπου θα διαπιστώσουν την ολική καταστροφή που έχει επέλθει.
    Δεν επιθυμούμε το κλείσιμο των ιχθυοτροφείων ή τη μετεγκατάσταση τους σε άλλο νησί όπως πολλοί διατείνονται. Το μόνο που επιθυμούμε είναι να λειτουργούν αυτά χωρίς να καταστρέφουν άλλο το περιβάλλον.
    Πώς είναι δυνατόν σε έναν κλειστό και αβαθή κόλπο να επιμένετε να μείνουν τα ιχθυοτροφεία; Οι χωροθετήσεις βάσει των μελετών του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ- και όχι μόνο-, πρέπει να γίνονται σε βάθος τουλάχιστον 40 μέτρων. Γιατί ειδικά για τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς αρκούν τα 18 μέτρα;

    Εάν η εταιρεία σέβεται και αγαπά τον τόπο και όχι το κέρδος γιατί δεν προβαίνει στην μετεγκατάσταση των κλωβών σε ζώνες τις Κεφαλονιάς που έχουν το απαιτούμενο βάθος, έτσι ώστε να αυξήσει την παραγωγή της και τους εργαζομένους της;

    Στην ΠΟΑΥ Ιονίων β’ φάση αναφέρεται ότι “τα βάθη του κόλπου και η κυκλοφορία των υδάτων και η δυναμικότητα των υφιστάμενων μονάδων δεν επιτρέπει ουσιαστική αύξηση της δυναμικότητας τους. …… Σε κάθε περίπτωση όμως και εφόσον παρατηρηθεί μελλοντικά επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα κατά προτεραιότητα μετεγκατάστασης μονάδας ή μονάδων της ζώνης σε γειτονικές ζώνες (Β και Γ) της ΠΟΑΥ Κεφαλληνίας – Ιθάκης” (σελ.128). Επομένως προβλέπουν και θεωρούν βεβαία την επιβάρυνση του κόλπου, για αυτό και κρατούν θέση για τα ιχθυοτροφεία που βρίσκονται εντός του κόλπου Αργοστολίου, όταν πλέον ο κόλπος θα έχει καταστραφεί!!!!
    Όταν όμως έγιναν προσπάθειες να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σχολή θετικών επιστημών, Τμήμα χημείας, Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος) με σκοπό 1) να περιγράψει τα χαρακτηριστικά ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου του Αργοστολίου από φυσική , χημική και βιολογική ωκεανογραφική άποψη, 2) τη καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων του σε σχέση με ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται το θαλάσσιο σύστημα, και να εκτιμήσει τους ενδεχόμενους κινδύνους για τον κόλπο με βάση την αρχή της προφύλαξης και 3) να διατυπώσει προτεραιότητες για την περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς άσκησαν veto στη διενέργεια αυτής της μελέτης, μπλοκάροντας την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη. Σημειωτέον ότι αρχικά τα ιχθυοτροφεία είχαν συναινέσει στη μελέτη αυτή προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης του κόλπου. Ο δε Δήμος Αργοστολίου είχε εγκρίνει ομόφωνα τη διενέργεια της μελέτης. Τη κρίσιμη στιγμή όμως έκαναν πίσω, ενώ αρχικά διατείνονταν ότι και οι ίδιοι επιθυμούσαν τη διενέργεια της μελέτης και είχαν συμφωνήσει προς τούτο. Μήπως κάποιοι δε θέλησαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που θα διενεργείτο από ένα ανεξάρτητο πανεπιστημιακό ίδρυμα; Γιατί τη κρίσιμη στιγμή έκαναν πίσω; Τι φοβήθηκαν;

    Δε θέλουμε να φύγουν τα ιχθυοτροφεία από τη Κεφαλονιά θέλουμε να εγκατασταθούν εκεί όπου δε θα επιβαρύνουν άλλο τον κόλπο. Εξάλλου αυτό δεν είναι και ο σκοπός της χωροθέτησης; Να λάβει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να επιτρέψει τη λειτουργία των ιχθυοτροφείων με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη προστασία του περιβάλλοντος.
    ΚΟΛΠΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ SOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή